Záró Sajtóközlemény

Image-guided műtéti eljárás és tervező rendszer kifejlesztése traumás arcsérülések személyre szabott kezelése érdekében

Piacorientált kutatás-fejlesztés valósult meg a Kreatív-Fogklinika Kft.-nél „Image-guided műtéti eljárás és tervező rendszer kifejlesztése traumás arcsérülések személyre szabott kezelése érdekében” címmel. A Kreatív-Fogklinika Kft. 464.445.217 forint hazai forrásból finanszírozott vissza nem térítendő támogatást használt fel. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával valósult meg.

A projekt során első lépésként felkerestük a személyesen és interneten elérhető releváns adatbázisokat és információforrásokat és vizsgáltuk a maxillofacialis-, fej-nyak, plasztikai és implantológiai sebészet területén közölt publikációkat. Vizsgáltuk a csontdefektusok helyreállítását és csontdeformitások korrekcióját célzó, számítógép asszisztálta, image-guided, a virtual reality és /vagy az augmented reality eszközöket és műtéttechnikákat leíró publikációkat. Vizsgáltuk továbbá azokat a sebészi tervező és navigációs rendszereket, melyek a célkitűzéseknek megfelelő képességekkel és modulokkal rendelkeznek. Vizsgáltuk azokat a műtéttechnikai szempontokat, amelyek alapján az image-guided csontrekonstrukciós eljárás elvégezhető. A műtéttechnikai lépéseket pontosan kidolgoztuk és a rendelkezésre álló szoftverekkel azokat a műtéttechnikai részlépéseket leírtuk, amelyek a csonthiányok pótlására és a csontszegmensek mozgatására irányulnak. 3D nyomtatási eljárás segítségével a műtéti sablonokat kinyomtattuk. Az AR lehetőségeinek tesztelésere sor került az in vitro műtétek során. Vizsgáltuk az image-guided és/vagy az augmented reality vizualizáció megvalósítására alkalmas hardvereszközöket is.

A második munkaszakasz során a személyreszabott, betegspecifikus műtéti (segéd)eszközök és azok tervezési folyamatának fejlesztését végeztük. A műtéti eszközök tervezéséhez a műtéttervezési eljárás részeként, a bevett módon végzett CT vizsgálatok felvételeit használtuk fel. Egynapos sebészet keretében végezhető arc-állcsont műtétekre alkalmas speciális műtéti infrastruktúra tervezését és kialakítását végeztük. A navigációs rendszer személyre szabott beállításához/kalibrációjához (regisztráció) és a mutatóeszköz kalibrációjához munkafolyamatot alakítottunk ki.

Az általános műtéti és digitális tervezési eljárást adaptáltuk különböző műtéttípusokra (preprotetikai, orthognath és processus alveolaris sebészet). Meghatároztuk a különböző műtéttípusok esetén szükséges képalkotó eljárásokat, illetve azonosítottuk az autológ csontpótláshoz szükséges csont lehetséges forrásait is.

A projekt azonosítószáma: KFI_16-1-2017-0004
Támogatás intenzitása: 56,65%
Bővebb információk elérhetők a honlapon: www.kreativdentalclinic.eu

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és
Innovációs Alap
 

Contact

+1 360 545 6622
Request callback
Send message International contacts

Before After Gallery

Before After Gallery

Sajtószoba: Újságok & TV

Sajtószoba: Újságok & TV

Új Széchenyi Terv

Vállalati folyamat menedzsment eszköz beszerzése a Kreatív-Fogklinika Kft számára az Új Széchenyi Terv keretében.

Tovább

Sajtóközlemény

Image-guided műtéti eljárás és tervező rendszer kifejlesztése traumás arcsérülések személyre szabott kezelése érdekében.

Tovább

Záró Sajtóközlemény

Image-guided műtéti eljárás és tervező rendszer kifejlesztése traumás arcsérülések személyre szabott kezelése érdekében.

Tovább

GY.I.K.

FAQs article
Read more

Vendégkönyv

Guestbook article
Read more

360° Panoramic View

panoramic view