Fogsor (kivehető lemezes fogpótlás)

A (mű)fogsor egy kivehető protézis, amit a hiányzó fogak pótlása végett készítünk. A teljes fogsort a szájüregben lévő nyálkahártya tartja a helyén (kedvezőtlen anatómiai viszonyok esetén fogsorragasztó javíthatja a rögzítést), a részleges fogsort pedig elsősorban a hozzá kapcsolódó fog vagy korona rögzíti. Az általános (műanyag, akril) műfogsor kivehető, de rengeteg különféle fogsortípust különböztetünk meg. Számos műfogsor illeszkedik különböző tartópillérekhez, ami külön stabilitást jelent a fogsornak, magabiztosabbá téve a pácienst használatakor. Ilyen például a teleszkóp koronákra (további információk találhatók a „fém-kerámia korona és híd" menüpontnál) vagy implantátumokra, stégrendszerre illeszthető (részleges lemezes) fogpótlás.


A részleges lemezes fogpótlás azoknál a páciensekneknél kerül szóba, akiknél a foghiány nem teszi lehetővé a hídpótlást vagy a fogászati implantátum behelyezését ill. a páciens nem kívánja előbbiek elkészítését. Gyakran előfordul, hogy a páciens szájába részleges fogsort készítünk ideiglenesen, tehát például csak arra az időre amíg az implantátumot a környező csontszövet körbenövi vagy meggyógyul a fogeltávolítás helye egy esetleges foghúzás után. A gyógyulási idő után pedig elkészül a végleges fogpótlás.

Teljes (kivehető) fogsor azoknak a pácienseknek készül akiknek gyakorlatilag az összes foguk hiányzik egy adott állcsonton.

Amennyiben lehetséges, ezeknek a pácienseknek implantátumok behelyezése által próbáljuk meg helyreállítani a rágóképességét (vagy körhíd készül kb. 8 implantátumra vagy stéges fogsor 4-6 implantátumra).


Az implantátumok által megtartott fogsor, ill. az ezáltali nagyobb stabilitás ellenáll annak a nyomóerőnek amit a páciens kifejt rágáskor, így elősegíti, hogy a csont ne sorvadjon el, megelőzi a parodontális problémák kialakulását..

 

Az esetek döntő többségében a műfogsor azonnal tökéletesen illeszkedik a szájban már az átadás után, azonban szinte minden esetben javasolunk 1-2 kontrollvizsgálatot, amikor az esetleges érzékenységet kizárva állítunk az illeszkedési pontokon (lecsiszolunk a fogsoranyagból vagy alábéleljük/megemeljük azt).

A műfogsort minden nap, rendszeresen tisztítani kell, csakúgy mint a természetes fogakat. A normál fogkefés fogmosás elengedhetetlen az ételmaradékok és a fogkő eltávolítása céljából. A fogmosás nemcsak a fogsort védi (pl. az elszíneződéstől) hanem a páciens egészségét is. Hetente 1-2 alkalommal javasoljuk fogsortisztító tabletta használatát is.

A rendszeres fogászati kontroll szükséges, azért is , mert az állcsontgerinc sorvadása és a szájüreg nyálkahártyájának változása következményeként vagy a gyógyulás következtében kialakult felszíni egyenetlenséget ill. a nyomási pontokat korrigálni szükséges. A fogorvos megállapítja, hogy a fogsor pontosan illeszkedik-e, és amennyiben nem, akkor könnyűszerrel orvosolja a problémát. A normál használat során is előfordul tehát, hogy alábélelés, korrekció vagy új fogsor készítése válik indokolttá.

 

Rendszeres tisztítással, odafigyeléssel és pozitív hozzáállással egy lehet azok közül a páciensek közül akik mosolyogva, vidáman viselik műfogsorukat.

Tekintse meg árlistánkat!

 

Contact

+1 360 545 6622
Request callback
Send message International contacts

Before After Gallery

Before After Gallery

Sajtószoba: Újságok & TV

Sajtószoba: Újságok & TV

Új Széchenyi Terv

Vállalati folyamat menedzsment eszköz beszerzése a Kreatív-Fogklinika Kft számára az Új Széchenyi Terv keretében.

Tovább

Sajtóközlemény

Image-guided műtéti eljárás és tervező rendszer kifejlesztése traumás arcsérülések személyre szabott kezelése érdekében.

Tovább

Záró Sajtóközlemény

Image-guided műtéti eljárás és tervező rendszer kifejlesztése traumás arcsérülések személyre szabott kezelése érdekében.

Tovább

GY.I.K.

FAQs article
Read more

Vendégkönyv

Guestbook article
Read more

360° Panoramic View

panoramic view